Derneğin Adı, Merkezi ve Temsilcilikler
Madde 1.
Derneğin adı, “Kolejli İş İnsanları Derneği”dir.
Derneğin merkezi, Ankara’dadır.
Dernek, yurt içinde ve yurt dışında temsilcilik/temsilcilikler açabilir.
Derneğin şubesi açılmayacaktır.
Tanımlar
Madde 2.
Bu tüzükte yer alan “Kolejli” ya da “Kolejliler” ibaresi, Türk Eğitim Derneği (TED) okullarından veya TED Üniversitesinden mezun olan veya bu okullar veya üniversitede 3 yıl süre ile kesintisiz eğitim görmüş kişiler ile Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisi sıfatı ile TED Üniversitesinde en az 3 yıl süre ile eğitim gören kişileri ifade etmektedir.
Derneğin Amaçları
Madde 3.
3.1. Derneğin amacı, Anayasamızın temel esaslarına ve Atatürk ilkelerine bağlı kalarak, “Kolejli” iş insanlarının liderlik vasıflarını, sosyal sorumluluklarını ve dayanışma ruhunu geliştirmek suretiyle Dernek tüzüğü çerçevesinde toplumsal yapının gelişmesine gayret göstermektir.
3.2. Dernek bir sivil toplum örgütü olma bilinciyle, sürekli kurumsal gelişimi ve ğye memnuniyetini esas alarak, girişimci odaklı ve proje destekli üretimde bulunarak, “Kolejli” iş insanlarının liderlik vasıflarını, sosyal sorumluluklarını ve dayanışma ruhunu geliştirmek, “Çağdaş Türkiye” için katkıda bulunmak üzere çalışmalar yapmak ve uygun plartformlar oluşturmak suretiyle, bu yöndeki uygulamaların takipçiliğini yapar.
3.3. Dernek, “Kolejli” sanayici ve iş insanlarının Türk toplumunun öncü ve girişimci bir grubu olduğu inancı ile piyasa ekonomisinin hukuksal ve kurumsal altyapısının yerleşmesine ve iş dünyasının evrensel iş ahlakı ilkelerine uygun bir biçimde faaliyette bulunmasına çalışır.
3.4. Dernek, uluslararası entegrasyon hedefi doğrultusunda “Kolejli” sanayi, ticaret, hizmet ve tarım kesiminin rekabet gücünü artırmak sureti ile uluslararası ekonomik sistemde belirgin ve kalıcı bir yer edinmesi gerektiğine inanır ve bu yönde çalışır.
3.5. Dernek, ülkenin insan ve doğal kaynaklarının teknolojik yeniliklerle desteklenerek en etkin biçimde kullanımını, verimlilik ve kalite yükselişini sürekli kılacak ortamın yaratılması yoluyla rekabet gücünün artırılmasını hedef alan politikaları destekler.
3.6. Dernek, mevzuat gereği alınması gereken izinlere sahip olmak ve gereken bildirimleri yapmak koşulu ile uluslararası faaliyetlerde bulunabilir, yurt içinde ve yurt dışında temsilcilik ve temsilcilikler açabilir, dernek amacına uygun yurt içinde ve yurt dışında kurulmuş ve kurulacak uluslararası düzeydeki dernek, kuruluş ve organizasyonlara kurucu üye ve üye olabilir.
3.7. Dernek bu çerçevede oluşan görüş ve önerileri, tüm “Kolejlilere”, uluslararası kuruluşlara ve basın aracılığı ile de kamuoyuna ileterek yukarıdaki amaçlar doğrultusunda düşünce ve hareket birliği oluşturur.
3.8. Yurt içindeki ve yurt dışındaki “Kolejliler” tarafından teşekkül ettirilmiş dernek, vakıf, birlik ve benzeri yapılarla iletişim kurarak Kolejliler arasındaki işbirliği ve dayanışmayı sürekli ve etkin kılar.
Derneğin Çalışma Konuları, Çalışma Biçimi ve Faaliyet Alanı
Madde 4.
Dernek amacını gerçekleştirmek için aşağıda belirtilen alanlarda faaliyet gösterir.
4.1. Girişimcilik, sermaye ve iş gücünün birbirini tamamlayan unsurlar olduğu inancı ile gelişmenin “Kolejliler” arasında uzlaşma içinde gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapar.
4.2. Türkiye’nin karşılaştırmalı rekabet üstünlüğü elde edebilmesinde önemli bir yeri bulunan sanayi, ticaret, tarım ve hizmet kesiminde verimliliğin artırılabilmesi için insan ve doğal kaynakların en etkin biçimde kullanılabilmesini sağlayacak eğitsel ve teknolojik gelişmeleri teşvik eder. Bu yöndeki çalışmaları destekleyecek politikaların oluşturulması için karar odaklarını bilgilendirici çalışmalar yapar.
4.3. Dünya pazarlarına açılımın hızlandırılması doğrultusunda dış ticareti teşvik edecek politikaları destekler.
4.4. “Kolejli” iş insanlarının uluslararası platformlarda tanıtılması ve ilişkilerinin güçlendirilmesi amacı ile önemli dış pazarlarda ve ticari bloklarda temsilcilikler açmak için çalışmalar yapar;
4.5. Yurt içinde ve yurt dışından ulusal ve uluslararası kuruluşlarla ilişkiler kurarak Kolejliler’in görüş ve önerilerini yansıtır;
4.6. Bu faaliyetler hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi için her türlü iletişim, temsil, koordinasyon ve bilgi paylaşımı faaliyetlerinde bulunur,
4.7. Üyelerin çeşitli konulardaki görüş ve önerilerini ilgili karar odaklarına duyurarak kabul görmesi için temaslarda bulunur;
4.8. Derneğin amaç ve faaliyetlerini, ülke gündeminde bulunan ekonomik ve sosyal konularda oluşan görüşleri kamuoyuna ve ilgililere duyurmak için; medya da dahil olmak üzere, görsel, işitsel, yazılı veya elektronik iletişim, sosyal paylaşım araçları gibi bireysel veya kitlesel iletişim araçlarından yararlanır. Toplantılar, seminerler, kongreler, konferanslar düzenler. Bilimsel araştırma ve çalışmalar yapar ve bunları yayımlayabilir.
4.9. Faaliyetlerini güçlendirmek amacı ile aynı ilkeler doğrultusunda çalışan sanayici ve iş adamları dernekleri ile iletişim kurar, stratejik işbirliği yapar, gereğinde federasyonlar oluşturur;
4.10. Yerli ve yabancı özel ve resmi kuruluşlar, ticaret sanayi odaları, borsalar, mesleki kuruluşlar, vakıf, dernek, birlik ve benzeri kuruluşlar ile iş birliği yapar,
4.11. Ülkenin öncelikli ekonomik ve sosyal konuları ile ilgili araştırmalar yapar, gereğinde ülkenin iç ve dış sorunları ile ilgili değerlendirme, görüş ve möneriler oluşturmak üzere çalışmalar yapacak vakıf ve enstitüler kurar, platformlar oluşturur.
4.12. Üyelerin veya anlaşma yaptığı kişilerin ülkeye yararlı olacak telif tercüme eserlerini basabilir, bunlarla ilgili telif ücretlerini ödeyebilir, çeşitli konularda ulusal ya da uluslararası düzeyde bilimsel yarışmalar düzenleyebilir, ödüller verebilir, burslar verebilir, bülten, albüm, sürekli yayınlar basabilir, başta web sayfası olmak üzere her türlü bilişim ve iletişim teknolojisine dayalı paltform kurabilir, radyo tv. programları yaptırır, arşiv oluşturabilir, kültürel, ticari ve sanayi ilişkilerinin geliştirilmesi için eğitim seminerleri, plan ve proje yapar ve yaptırır, bunların gerçekleştirilmesi konusunda yarışma açabilir, yardım amacıyla piyango,balo, yemek, kokteyl ve benzeri üyeler arasında dayanışma ve işbirliği artırıcı sosyal faaliyetlerde bulunabilir.
4.13. Dernekler Kanunu’na, ilgili mevzuata ve Tüzüğe uygun olmak kaydıyla, şartlı ya da şartsız bağış kabul edebilir, yine aynı kanun ve mavzuata uygun olmak kaydıyla Türk Eğitim Derneği, TED Ankara Koleji Vakfı, TED Ankara Kolejliler Spor Kulübü gibi TED’li kurumlara bağış yapabilir. Doğal afet ve acil yardım gereken durumlarda ilgili kurum ve kuruluşlara bağış yapabilir.
4.14. Gerekli izinleri almak kaydıyla Dernek tüzel kişiliği adına gerekli taşınmazları satın alabilir her türlü ayni hakka sahip olabilir, gerektiğinde ipotek tesis edebilir, kiralayabilir, kullanım hakkını alabilir ya da işletebilir, sahip olduğu ya da olacağı taşınmazları kiraya verebilir, lokal ve diğer sosyal tesisler açabilir işletebilir veya müstecir vasıtasıyla gelir temin edebilir. Derneğin amaçları doğrultusunda iktisadi teşekkül kurabilir, ticari şirket kurabilir, kurulmuş veya kurulacak olan ticari şirketlere ortak olabilir, kredi alabilir, borçlanmak için her türlü hukuksal eylem ve işlemi yapabilir, mevzuatta belirtilen izinleri almak, bildirimleri yapmak kaydıyla uluslararası etkinliklerde bulunabilir, yurt dışında temsilcilik açabilir ve organizasyonlara üye olabilir.
4.15. Dernek üyelerinin her türlü gelişimine imkan verecek sektörel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ekonomik, ticari ve sınai işbirliğini artıracak komisyonlar ve çalışma grupları oluşturabilir.
4.16. Gerektiğinde; endüstriyel üretim, ticaret, hizmetler sektörü, tarım, bilim, bürokrasi, kültür ve diğer sosyal ve sosyo-ekonomik alanlardaki görevli veya yetişkin kişi ya da kuruluşlar ile ortak çalışmalar ve projeler yapabilir, bu kişi veya kuruluşlara bu konudaki faaliyetlerinde görev ve sorumluluklar verebilir.
4.17. Dernek, ekonomi, ticaret, sosyal, kültürel ve eğitim alanlarında yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösterir. Faaliyet amaçlarına uygun olarak yurt içinde ve yurt dışında fuar, kongre, seminer, panel, festival ve benzeri organizasyonları tertip eder veya tertip edilen organizasyonlara katılır, bu organizasyonlarla bağlantılı olarak kurum ve kuruluşları, özel ve özerk kuruluşlarla işbiliiği yapar, ortak projeler hazırlar, bu nevi organizasyonlara sponsorluk kabul eder, (sponsor olur). Yurt dışında kamu kurum ve kuruluşları, özel ve özerk kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile temas kurmak, sanayi bölgelerini, turizm bilgelerini, fabrikaları, üretim tesislerini, enerji tesislerini, ulaşım ve lojistik tesisleri, sağlık tesislerini, sosyal tesislerini, kültürel ve sanatsal faaliyetler için yapılmış bina ve tesisleri, inşaat halindeki tesisleri, toplu konutları, inşaat sahalarını ve firmaları ziyaret etmek, iş adamları ile ikili görüşmeler yapmak gibi benzeri ekonomik ve ticari faaliyetlerde bulunmak üzere yurt dışı seyahatler düzenler. Bu seyahatler kapsamında, kamu kurum ve kuruluşları, özel ve özerk kuruluşlar ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme için kurulan KOSGEB gibi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar ve gerektiğinde destek alır.
Dernek Kurucuları
Madde 5.
Dernek kurucu üyelerinin ad ve soyadları, meslek ve sanatları, ikametgâhları ve uyrukları 51. maddede belirtilmiştir.
BÖLÜM II – ÜYELİK HÜKÜMLERİ
Derneğe Üye Olma ve Üyelik İşlemleri
Kısım I - Asli Üyelik
Madde 6.
6.1. Derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın ve Tüzüğün öngördüğü koşulları taşıyan her gerçek kişi Derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına da sahip olması gerekir.
6.2. Dernek üyeliğine başvurmak isteyen kişilerin Dernek Kanunu’nun aradığı koşulların yanı sıra aşağıdaki şartlara haiz olmaları gerekir.
a) Fiil ehliyetine sahip olmak,
b) TED’li, okullardan mezun olmak veya en az 3 yıl süreyle kesintisiz olarak TED’li okullarda eğitim görmüş olmak veya Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisi sıfatı ile TED Üniversitesinde en az 3 yıl süre ile eğitim görmüş olmak,
c) 24 yaşını doldurmuş olmak,
d) Bir şirket ortağı olmak veya ekonomiye veya topluma yön veren kurum veya kuruluşların temsil ve ilzama yetkili üst düzey yöneticisi konumunda bulunmuş olmak veya vergi ve ticaret sicil kaydı ile aktif gelir vergisi mükellefi olarak serbest meslek sınıfından bir mesleğe sahip olmak,
e) Dernek Giriş Ödentisi ile Yıllık Aidat bedelini ödemiş olmak,
f) Derneğe üye olabilmek için 2 üye tarafından Dernek Yönetim Kurulu’na takdim edilmek gerekmektedir. Üye adayının durumu değerlendirilerek, Yönetim Kurulu üyelerinin oy çokluğu ile 30 gün içinde karar alınır. Kabul etmeme yönünden Yönetim kurulunun iradesi sınırsızdır. Başvuru sonucu adaya yazılı olarak bildirilir.
Kısım II - Fahri Üyelik
Madde 7.
Asli Üyelik koşullarını taşıyan ve Derneğin amaçları ve çalışma konuları doğrultusunda; Dernek yararına hizmetlerde bulunan, topluma büyük hizmetler veren, toplum için değerli çalışmalar yapan, eserler sunan, iş dünyasında önemli görevlerde bulunan Kolejliler’e Yönetim Kurulu kararı ile fahri üyelik verilebilir. Fahri üyeler İstişare Konsey’ine seçilebilir ve Genel Kurula katılabilirler ancak oy kullanma hakları yoktur. Fahri üyeler giriş ödentisi ile yıllık aidat ödemekle yükümlü değildir.
Üyelikten Çıkma
Madde 8.
Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, Dernek üyeliğinden çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin Derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
Üyelikten Çıkarılma ve Geri Alınma
Madde 9.
9.1. Üyeliğin sona ermesi
a) Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,
b) Dernek içi ve dışındaki tutumları, davranışları, söylemleri ile veya kişisel ya da ticari yaşamlarına ilişkin kamuya yansıyan tutum, davranış ve eylemleriyle yasalara, Dernek tüzüğüne, yerleşik ya da Dernek tarafından ilan edilmiş İş Ahlakı ilkelerine, yerleşmiş meslek geleneklerine aykırı davranışlar içinde bulunanlar; bu tür davranışlarla Derneğin adına, onuruna, imajına ve değerlerine zarar verecek sonuçlara yol açanlar; Dernek üyeleri veya yöneticilerine yönelik olarak kişisel çıkar amaçlı veya haksız sözlü veya fiili saldırı gerçekleştirenler; bilgisi veya onayı ile kendisine verilmiş olan Dernek içi görevleri haklı ve kabul edilebilir bir gerekçeye dayanmaksızın yerine getirmeyenler; Dernek çatısı altında şahit olduğu olaylar, vakıf olduğu konular ve Derneğe ya da kişilere ait özel bilgileri izinsiz olarak kendisi ya da başkalarının çıkarları için kullandığı belirlenenleri, Yönetim Kurulu; şüphe edilen hususta inceleme ve değerlendirme yapmak üzere Disiplin Kurulu’na gönderir. Disiplin Kurulu üyenin durumunu araştırır. Gerek görür ise üyenin savunmasını ister. Disiplin Kurulu üyenin çıkarılmasına karar verirse, bu tavsiye kararı, işlem yapmak üzere Yönetim Kuruluna tebliğ edilir.
c) Toplam borcu yıllık aidat bedelinin 2 (iki) katını aşan üyeye iadeli taahhütlü ihtar gönderilir. İhtarın eline ulaşmasından itibaren 2 ay içerisinde borcunu ödememesi durumunda üye, Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır. Üye tarafından Derneğe bildirilen adrese herhangi bir nedenle tebligat yapılmadığı taktirde, Dernek Genel Merkezi’nin kurulu bulunduğu ilin yerel gazetelerinde çıkarılacak ilan ile üyeye tebligat yapılmış sayılır.
9.2. İtirazlar
Dernekten çıkarılma kararına karşı çıkan üye, Yönetim Kurulu kanalı ile Genel Kurula itiraz edebilir. Üyenin itirazı, Genel Kurul gündemine alınır ve karara bağlanır.
9.3. Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir.
9.4. Üyelikten çıkanlar ve/veya 9.1.c uyarınca üyelikten çıkarılanlar, borçlarını ödemiş olmaları koşulu ile Derneğe geri alınmak için dilekçe ile başvurabilir. Talepleri kabul edilenlerden sadece yıllık aidat alınır.
BÖLÜM III – DERNEĞİN ORGANLARI
Dernek Organları
Madde 10.
Dernek aşağıda belirtilen organlardan oluşur.
a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Disiplin Kurulu
d) Denetleme Kurulu
Kısım I – Genel Kurul
Genel Kurul'un Oluşumu
Madde 11.
Genel Kurul, Derneğin en yetkili karar organı olup; Derneğe kayıtlı üyeleren oluşur.
Toplanma Zamanı
Madde 12.
Genel Kurul 3 yılda bir Ocak ayında olağan toplantı yapar. Olağan toplantı dışında Genel Kurul gerekli gördüğü hallerde Yönetim veya Denetleme Kurulu’nun üçte ikisinin (2/3) veya Dernek üyelerinin beşte birinin (1/5) yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır. Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulu’nca çağrılır. Denetleme Kurulu’nun veya Dernek üyelerinin yazılı isteği üzerine Yönetim Kurulu, Olağanüstü Genel Kurulu bir ay içerisinde toplantıya çağırmazsa, Denetleme Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyeleren birinin müraacatı üzerine Mahalli Sulh Hukuk Hakimi duruşma yaparak Dernek üyeleri arasında üç kişilik bir heyeti, Olağanüstü Genel Kurul’u toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Çağrı Usulü
Madde 13.
13.1. Yönetim Kurulu, Dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler; en az on beş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya Derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması nedeni ile toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
13.2. Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fırkada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılırlar.
13.3. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı Yeri
Madde 14.
Genel Kurul Toplantıları Dernek Merkezi’nin bulunduğu ilden başka bir yerde yapılamaz.
Toplantı Yeter Sayısı
Madde 15.
Genel Kurul Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının, tüzük değişikliği ve Derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin (2/3) katılımıyla toplanır. İlk toplantıda çoğunluk aranır. Ancak ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Dernek Yönetim ve Denetleme Kurulları asil üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
Toplantının Yapılış Usulü
Madde 16.
16.1. Dernek Genel Kurul Toplantıları, ilanda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurula katılacak üyeler Yönetim Kurulu’nca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Tüzüğün 15. Maddesinde belirtilen tam sayı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir. Toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.
16.2. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
16.3. Toplantının yönetmi ve güvenliğinin sağlanması görev ve yetkisi divan başkanına aittir. Yazman toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalar.
16.4. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kurulu’na verilir. Yönetim Kurulu Başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Toplantıda Görüşülecek Konular
Madde 17.
Genel Kurul Toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel Kurulun Oy Kullanma ve Karar Alma Usulü
Madde 18.
18.1. Genel Kurulda, aksine karar alınmamışsa, Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, divan başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirenen oylardır.
18.2. Açık oylamada, Genel Kurul Divan Başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
18.3. Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluğuyla alınabilir.
18.4. Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile Dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
Madde 19.
Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurul tarafından görüşülüp karara bağlanır;
a) Dernek organlarının seçilmesi,
b) Dernek Tüzüğü’nün değiştirilmesi,
c) Yönetim ve Denetleme Kurullarının raporlarının görüşülmesi, Yönetim Kurulu’nun ibra edilmesi,
d) Yönetim Kurulu’nca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
e) Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi,
f) Derneğin iktisadi teşekkül ya da ticari şirket kurması ya da kurulmuş veya kurulacak herhangi bir şirkete ortak olması, vakıf kurulması ve vakfın sona erdirilmesi, Derneğin federasyona katılması veya federasyondan ayrılması,
g) Derneğin uluslararası faaliyetlerde bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
h) Derneğin fesih edilmesi,
i) Mevzuat ve Dernek Tüzüğü uyarınca Genel Kurul’un yetkisinde olan diğer görevlerin yerine getirilmesi,
j) Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen Yönetim Kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların incelenmesi ve karara bağlanması.
Kısım II – Yönetim Kurulu
Kısım II – Yönetim Kurulu
Yönetim Kurulu'nun Oluşumu
Madde 20.
20.1. Yönetim Kurulu 11 asil ve 11 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyeleri, Dernek üyeleri arasından, Genel Kurul tarafından 3 yıl süreli bir dönem için gizli oy ile seçilir. Başkanlık süresi 2 dönem ile sınırlıdır. Asıl üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin en yüksek oy alandan başlayarak göreve çağrılması zorunludur. Yedek üyelerin eşit oy almış olması durumunda eşit oy almış yedek üyeler arasında kura çekilir.
20.2. Yönetim Kurulu seçildikten sonra ilk toplantısında görev dağılımı yapar. Açık oyla yapılan oylama sonucunda 1 başkan, 2 başkan yardımcısı, 1 sayman üye seçilir.
Yönetim Kurulu Toplantıları
Madde 21.
Yönetim Kurulu, tüm üyelere önceden haber verilmesi koşulu ile her zaman toplantıya çağrılabilir ve üye tam sayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Geçerli bir mazereti olmaksızın, üst üste üç toplantıya gelmeyen veya bir yıllık çalışma döneminde herhangi bir sebeple toplantıların yarısından bir fazlasına katılmayan üyenin Yönetim Kurulu Üyeliği düşer.
Yönetim Kurulu'nun Görev ve Yetkileri
Madde 22.
a) Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek;
b) Gerek görüldüğü takdirde, komite, kurul, konsey ve çalışma grupları oluşturmak,
c) Yurt içinde ve yurt dışında temsilcilikler açmak veya mevcut temsilciliği kapatmak,
d) Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunmak,
e) Dernekler Kanunu’na ve Dernek amaçlarına uygun olarak girişim ve yatırımlarda bulunmak veya yer almak,
f) Derneğe yapılan üye başvurularını sonuçlandırmak,
g) Üyelerin Dernekten çıkarılması, üyeliklerin silinmesi ile ilgili işlemleri gerçekleştirmek,
h) Dernek Tüzüğü’nün ve ilgili mevzuatın kendisine verdiği diğer işlemleri yapmak.
Yürütme Komitesi
Madde 23.
Yürütme Komitesi, Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Sayman üyeden meydana gelir. Komite, Yönetim Kurulunca alınan kararlar ve verilen yetkiler çerçevesinde işlerini sevk ve idare eder ve Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Genel Sekreter
Madde 24.
Yönetim Kurulu kendi içinden veya Dernek üyeleri arasından bir kişiyi Genel Sekreter olarak görevlendirebilir veya Dernek üyesi olmayan bir başka kişiyi profesyonel olarak Genel Sekreter olarak istihdam edebilir ya da bir kişi veya kurumdan profesyonel olarak Genel Sekreterlik hizmeti satın alabilir.
24.1. Genel Sekreter’in Nitelikleri
a) Üniversitelerin işletme, iktisat, ekonomi, mühendislik, iş idaresi, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, maliye veya hukukla ilgili bölümlerinden mezun olmuş veya bir işletme ya da kurumu en az 5 yıl süreyle imza yetkisini haiz olarak yönlendirme ve yönetme birikimi olan kişiler,
b) Bir kamu kurumunda Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Kurum Müdürü, Birim Müdürü veya denk bir görevde yetkili ve sorumlu olarak kesintisiz en az 2 yıl süreyle kadrolu yöneticilik yapmış kişiler,
c) Bir akademik kurumda Rektör, Rektör Yardımcısı, Dekan, Bölüm Başkanı, Meslek Yüksek Okulu Müdürü, Enstitü Başkanı veya denk yetkiye sahip olunacak görevlerden en az 2 yıl süreyle kadrolu olarak yönetim görevinde bulunmuş kişiler,
d) Bir sivil toplum kuruluşunda en az 4 yıl süreyle, Yönetim Kurulu asil üyesi veya Genel Sekreter olarak görev yapmış, ekonomi, iş idaresi, iş hukuku ve dernekler hukuku bilgisi ve deneyimi olan üniversite mezunu kişiler,
e) Serbest Meslek mensubu olarak iş idaresi, ekonomi, istatistik, sigortacılık, brokerlik, gazetecilik, mali müşavirlik, avukatlık mesleğini en az 5 yıldır icra etmekte ve mesleki olarak kınama dahil herhangi bie ceza veya yaptırımla karşılaşmamış kişiler, Genel Sekreter olarak görevlendirilebilir.
Kısım III – Denetleme Kurulu
Denetleme Kurulu'nun Oluşumu
Madde 25.
25.1. Denetleme Kurulu 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Denetleme Kurulu üyeleri, Dernek üyeleri arasından, Genel Kurul tarafından 3 yıl için gizli oy ile seçilir. Asıl üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin en yüksek oy alandan başlayarak göreve çağrılması zorunludur. Yedek üyelerin eşit oy almış olması durumunda eşit oy almış yedek üyeler arasında kura çekilir. Genel Kurul kararı alınıp üyelere ilan edildikten sonra boşalacak Denetleme Kurulu üyeliklerinden Genel Kurul’a kadar görevlendirme yapılması zorunludur.
25.2. Denetleme Kurulu seçildikten sonra ilk toplantısında görev dağılımı yapar. Açık oyla yapılan oylama sonucunda bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter seçilir. Bu kurul, denetleme görevini Dernek Tüzüğü’nde tespit edilen esas ve usullere göre bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na ve toplandığında Genel Kurul’a sunar.
Denetleme Kurulu Toplantıları
Madde 26.
Denetleme Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Denetleme Kurulu, Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırma kararını üçte iki (2/3) çoğunluk ile almak zorundadır.
Denetleme Kurulu'nun Görev ve Yetkileri
Madde 27.
a) Derneğin bütün hesaplarını incelemek ve denetlemek,
b) Derneğin, tüzüğünde gösterilen amaçları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini denetlemek,
c) Hesap defterinin düzenli işlenmesini ve giderlerin bütçeye uygunluğunu denetlemek,
d) Hesap dinemi sonunda hazırlayacağı raporu Genel Kurul’a sunmak,
e) Görev ve yetki alanına giren, önemli gördüğü bir konu hakkında Genel Kurul’un olağanüstü toplantıya çağırılmasını Yönetim Kurulu’ndan istemek,
f) Yönetim Kurulu’nun çağrısı üzerine bu Kurul’un toplantılarına katılmak.
Kısım IV – Disiplin Kurulu
Disiplin Kurulu'nun Oluşumu
Madde 28.
28.1. Disiplin Kurulu, 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Disiplin Kurulu üyeleri, Dernek üyeleri arasından, Genel Kurul tarafından 3 yıl için gizli oy ile seçilir. Asıl üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin en yüksek oy alanından başlayarak göreve çağrılması zorunludur. Yedek üyelerin eşit oy almış olması durumunda eşit oy almış yedek üyeler arasından kura çekilir.
28.2. Disiplin Kurulu seçildikten sonra, ilk toplantısında görev dağılımı yapar. Açık oyla yapılan oylama sonucunda bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter seçilir.
Disiplin Kurulu Toplantıları
Madde 29.
Disiplin Kurulu tam üye sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve oy çokluğu ile karar alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu, çoğunluğu sağlamış olur.
Disiplin Kurulu'nun Görev ve Yetkileri
Madde 30.
a) Tüzüğün 9.1.b maddesi uyarınca üyelikten çıkarılmayı gerektirecek eylemlerde bulunan Dernek üyeleriyle ilgili olarak; Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu veya üye şikayetlerini gündemine almak, değerlendirmek, gerekli görüldüğü takdirde kanıt niteliğinde belgelere, yayınlara ve yazılı ifadelere başvurmak, tanıkları dinlemek, gerekli hukuki ve idari araştırmayı yaparak tavsiye niteliğindeki kararını Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirmek,
b) Dernek üyeleri arasında, Dernek faaliyetlerine ilişkin olarak veya Dernek çatısı altında çıkabilecek anlaşmazlıklar, ithamlar ve Dernek ya da Dernek üyelerinin onurunu zedeleme ihtimali olan gelişmeler, tartışmalar, sataşmalar veya anlaşmazlıklarla ilgili olarak; bu konuda yapılmış başvuru söz konusu olduğu takdirde tüzük ve ilgili mevzuat doğrultusunda hakemlik yapmak veya yaptırım gerektiren hususlarda tavsiye kararı oluşturup Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirmek,
c) Dernek organları arasında çıkabilecek uyumsuzluk ve anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapmak,
d) Derneğe ait dökümanlar, yayınlar, afişler, beyanlar vb. dışa dönük bildirim veya sunumlarda Tüzüğe aykırı olduğu idda edilecek unsurlarda görüş oluşturmak ve bu konuda Yönetim ve Denetim Kurulları’na yazılı bildirimde bulunmak,
e) Davet edildikleri takdirde, Yönetim ve Denetim Kurulu toplantılarına oy hakkı olmaksızın gözlemci ve bilirkişi sıfatıyla katılmak ve gerekli hallerde katkıda bulunmak.
Kısım V - İstişare Konseyi
Madde 31.
İstişare Konseyi, iş yaşamında başarıları ile tanınan ve önemli görevlerde bulunmuş ve bulunan Dernek üyeleri arasından, kendi görev süresi ile sınırlı olmak üzere Yönetim Kurulu tarafından seçilen danışma organıdır. Fahri üyeler İstişare Konseyi’ne seçilebilir ancak oy kullanma hakları yoktur.
İstişare Konseyi’nin seçim usulü, çalışma biçimi ve görevleri Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Kısım VI – Üyelik Komitesi
Üyelik Komitesi'nin Oluşumu
Madde 32.
Üç kişilik Üyelik Komitesi, en az 3 yıldır Dernek üyesi olma şartını sağlamış kişiler arasından Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Üyeliklerde boşalma olduğu takdirde Yönetim Kurulu aynı nitelikteki üyeler arasından görevlendirme yapar.
Üyelik Komitesi'nin Görev ve Yetkileri
Madde 33.
Üyelik Komitesi, Derneğe başvuruda bulunan üye adayları hakkında ön inceleme yapar ve gerekli gördüğü takdirde üye adaylarını davet ederek görüşme yapabilir. Aday hakkındaki tavsiye niteliğindeki görüşünü Yönetim Kurulu’na sunmakla Üye Komitesi’nin görevi sona erer.
Kısım VII - İhtiyari Organ Oluşturulması
Madde 34.
Yönetim Kurulu gerek gördüğü takdirde; komite, kurul, konsey ve çalışma grupları oluşturulabilir. Oluşturulan bu ihtiyari kurumlar yine Yönetim Kurulu kararı ile kaldırılabilir. Yönetim Kurulu’nun oluşturabileceği komite, kurul, konsey ve çalışma gruplarına, Tüzüğün 10. maddesinde belirtilen Dernek Organlarının görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez. Oluşturulan kurumların görev ve yetkileri yönetmelikler ile belirlenir.
BÖLÜM IV – MALİ HÜKÜMLER
Giriş Ödentisi ve Yıllık Aidat
Madde 35.
35.1. Dernek üyelerinin ödeyecekleri giriş ödentisi ve yıllık aidat bedeli Genel Kurul tarafından belirlenir. Derneğe üye olmak için başvuran aday, giriş ödentisi ve yıllık aidat bedelinin tamamını üyeliğe başvuru anında; Dernek üyeleri ise, yıllık aidat bedelinin tamamını her yıl en geç Şubat ayı sonuna kadar ödemekle yükümlüdür.
35.2. Derneğe yıl içerisinde üye olanlar, yıllık aidat bedelini aylık esasa göre öderler. Ödeme, içinde bulunan ay dâhil olmak üzere defaten yapılır.
Derneğin Gelirleri
Madde 36.
36.1. Derneğin Gelir Kaynakları:
a) Giriş Ödentisi,
b) Üye Yıllık Aidatı,
c) Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen piyango, balo, eğlence, temsil konser, spor ve kültür yarışması, konferans, seminer gibi faaliyetlerden sağlanan gelir,
d) Derneğin mal varlığından elde edilen gelir,
e) Yardım toplama mevzuatının hükümlerine uygun olaraktoplanacak bağış ve yardımlardan oluşur.
36.2. Derneğin yıl içinde yukarıda belirtilen gelir kaynaklarından elde edilen gelirleri Derneğin amacının gerçekleştirilmesinde kullanılacaktır.
36.3. Dernek, dış ülkelerdeki gerçek ve tüzel kişilerden veya diğer kuruluşlardan yardım aldığında ilgili mülki idare amirliğine bildirim yapmak zorundadır.
Yardım Kabul Edilebilecekler
Madde 37.
Dernek, amaçları doğrultusunda ve mevzuata uygun olarak, işçi ve iş veren sendikalarından, benzer amaçlı diğer derneklerden ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım kabul edebilir, bu kurum ve kuruluşlarla gelir getirici ortak faaliyetler düzenleyebilir.
Gelir ve Giderlerde Usul
Madde 38.
38.1. Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernek Yönetmeliği EK-17’de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.
Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasından devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan belgelerin teslimine ilişkin hususlarda Dernek Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
38.2. Yönetim Kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, Yönetim Kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernek Yönetmeliği Ek-19’da yer alan) “Yetki Belgesi” dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, Dernek Yönetim Kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim Kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.
38.3. Yetki belgelerinin süresi Yönetim Kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yeni belgenin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlene kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi hallerinde verilmiş olan yetki belgelerinin Dernek Yönetim Kurulu’na bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca gelir toplama yetkisi Yönetim Kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.”
Derneğin Defter Tutma Esas ve Usulleri ve Tutulacak Defterler
Madde 39.
Dernekte işletme hesabı esasına göre defter tutulur ancak yıllık brüt gelirin, Dernekler Yönetmeliği’nin 31. maddesinde belirtilen haddi aşması durumunda, takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur. Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşerse, takip edilen yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir.
Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın Yönetim Kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.
Derneğin ticari işletme açması durumunda, bu ticari işletme için ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur. Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak tutulur.
Dernekte aşağıda yazılı defterler tutulur;
a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1- Karar Defteri: Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2- Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, Derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3- Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen ve giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4- İşletme Hesabı Defterleri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
5- Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
6- Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
Alındı Belgesi Kayıt Defteri ile Demirbaş Defterinin tutulması zorunlu değildir.
b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir;
1- (a) bendinin 1, 2 ve 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.
2- Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanun’un Maliye Bakanlığı’na verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
3- İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16’da belirtilen) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.
Defterlerin Tasdiki
Madde 40.
Dernekte tutulması zorunlu olan defterler (Büyük Defter hariç) kullanmaya başlamadan önce İl Dernekler Müdürlüğü’ne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan Yevmiye Defteri’nin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
Beyanname Verilmesi
Madde 41.
Derneğin bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlanmasına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de sunulan) “Dernek Beyannamesi” Dernek Yönetim Kurulu tarafından doldurularak her takvim yılının ilk dört ayı içinde Dernek Başkanı tarafından mahallin mülki idari amirliğine verilir.
Bildirim Yükümlülüğü
Madde 42.
Mülki amirliğe yapılacak bildirimler;
a) Genel Kurul Sonuç Bildirimi
Olağan veya Olağanüstü Genel Kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, Yönetim ve Denetim Kurulları ile diğer organlara seçilen asil ve yedek üyeleri içeren (Dernek Yönetmeliği Ek-3’te yer alan) Genel Kurul Sonuç Bildirimi, mülki idare amirliğine verilir.
Genel Kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; Genel Kurul toplantı tutanağı, tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası Yönetim Kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde mülki idare amirliğine verilir.
b) Taşınmazların Bildirilmesi
Derneğin edindiği taşınmazlar, tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi” doldurulmak sureti ile mülki idare amirliğine bildirilir.
c) Yurt Dışından Yardım Alma Bildirimi
Dernek tarafından yurt dışından yardım alınacak olması durumunda, yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4’de belirtilen) “Yurt Dışından Yardım Alma Bildirimi” doldurulmak sureti ile mülki idare amirliğine bildirilir. Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.
d) Değişikliklerin Bildirilmesi
Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24’te belirtilen) “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi”; Genel Kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernek Yönetmeliği EK-25’te belirtilen) “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Derneğin İç Denetimi
Madde 43.
43.1. Dernekte Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetleme Kurulu’nun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
43.2. Denetim Kurul’u tarafından en geç yılda bir defa Derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
Derneğin Borçlanma Usulleri
Madde 44.
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, Derneğin gelir kaynaları ile karşılanamayacak miktarlarda ve Derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
BÖLÜM V – ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Ödüller
Madde 45.
Akademisyenler, eğitimciler, bürokratlar, bilim adamları ile iş, spor ve sanat dünyasına mensup başarılı kişilere Yönetim Kurulu üyelerinin oy birliği ile vereceği kararla Derneğin beratı, şilti ve/veya nakdi ödül verilebilir. Bir kişiye verilecek nakdi ödül miktarı üye aidat bedelinin 10 katından fazla olamaz. Verilecek toplam nakdi ödül miktarı yıllık aidat toplamının yüzde onunu geçemez.
Temsilcilik Açma
Madde 46.
Dernek, gerekli gördüğü yerlerde Dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla Yönetim Kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, Yönetim Kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilemez. Temsilcilikler temsilcilik açamaz.
Tüzük Değişikliği
Madde 47.
Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir. Genel Kurul’da tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları asil üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür. Genel Kurul’da tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli
Madde 48.
Genel Kurul’da fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları asil üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür. Genel Kurul’da fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
Tasfiye İşlemleri
Madde 49.
49.1. Genel Kurul tarafından fesih kararı verildiğinde; Derneğin para, mal ve haklarının tasviyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan Tasfiye Kurulu’nca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin Genel Kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde Dernek adında “Tasfiye Halinde Kolejli İş İnsanları Derneği” ibaresi kullanılır.
49.2. Tasfiye Kurulu, mevzuata uygun olarak Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce Derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında Derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır.
49.3. Tasfiye işlemleri sırasında Derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve haklar, Türk Eğitim Derneği’ne devredilir.
49.4. Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
49.5. Derneğin para mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile Dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
49.6. Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Hüküm Eksikliği
Madde 50.
Bu tüzükte belirlenmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkarılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
Dernek Kurucuları
Madde 51.
Dernek kurucularının ad ve soyadları, meslek ve sanatları, ikametgahları, uyrukları aşağıdadır.
Adı Soyadı | Meslek | İkametgah | Uyruğu |
---|---|---|---|
1. A. Semih. Apa | Ticaret | Birlik Mh. 11. Sk. 20/A-9 | TC |
2. Taylan Arıhan | Avukat | Çiğdem Mah. 337. sk. 13/19 | TC |
3. Ömer Aydıner | İnşaat | Oran Mh. Ş. Bayramoğlu Sk. 9 | TC |
4. Suat Başar | İşletmeci | Alacaatlı Mh. 3. Cd. No. 13 | TC |
5. İ. Cengiz Bıçakçıoğlu | Ticaret | Alparslan Mh. Bahar Cd. Çırağan Sitesi 31/27 | TC |
6. Uğur Boz | İnşaat | Sancak Mh. Tiflis Cd. No. 36 D. 5 | TC |
7. Önder Bülbüloğlu | İnşaat | B. Esat Mh. Koza Sk. 125/B | TC |
8. Basri Çavuşoğlu | Matbaa | Keklikpınarı Mh. Metiş Doruk Sk. 26 | TC |
9. Mualla Ç. Hıdıroğlu | Ticaret | A. Öveçler Mh. 1322. Cd. 73/6 | TC |
10. Ahmet Çörtoğlu | Avukat | Çankaya | TC |
11.Gönül Genç | İnşaat | İlkbahar Mh. 606. Sk. No. 22 Çankaya | TC |
12. Vedii Gül | İnşaat | Oran Mh. 1. Parsel 72/9 | TC |
13. Suha Günel | Yönetici | A. Taner Kışlalı Mh. Konut 2-No.32 | TC |
14. Zafer İbrişim | İnşaat | Alacaatlı Mh. Serpme Evler Sk. Gama Sitesi No. 52 | TC |
15. Sedat Kasan | Ticaret | Karargah Tepe Mh. Özgürler Sk. No. 5 Keçiören | TC |
16. Ahmet Kayserilioğlu | Mühendis | Mebusevleri Mh. Ergin Sk. No. 49/13 | TC |
17. Kerem Mağdenli | Nakliyat | Güzeltepe Mh. Özvatan Sk. 29/4 | TC |
18. Ş. Onur Öz | Avukat | Koru Mh. Mesa Koru Köknar Sk. 7/18 | TC |
19. Hakan Sağlam | Optik | İran Cd. 17/703 | TC |
20. Sunullah Sarılı | İnşaat | Hilal Mh. Hollanda Cd. 29/28 | TC |
21. H. Sait Sargın | İnşaat | Keklikpınarı Mh. Metiş Doruk E34 | TC |
22. İ. Şeref Topkaya | İnşaat | Willy Brandt Özlem Apt. 24/7 | TC |
23. M. Bülent Torpil | İnşaat | Yeniladin Sitesi D.2 Üniversiteler Mh. | TC |
24. Kağan Usluel | Mühendis | Dikmen 631 Cd. Mesa Akasya 3B 1F 24 | TC |
25. M. Sait Ürünlü | İnşaat | Tçrekent Mh. 252. Cd. 14/18 | TC |
26. K. Basri Yüce | Ticaret | İşçi Blokları Mh. 31. Cd. A Blok 5/27 | TC |